XDcam Digitaliseren

Documentaire maken en historisch archiefmateriaal verwerken? Dat kan.
Onlangs investeerden we in een vrijwel ongebruikte XDcamHD speler met een netwerk aansluiting. Daarmee kunnen we files recorden als MP4 videofile, maar ook de files van de disk in oorspronkelijke staat importeren naar een harddisk. Beide methoden leveren vergelijkbare kwaliteit maar bij de filebased workflow blijft ook de originele tijdcode in tact. Dat kan handig zijn als er nog een oud edit project beschikbaar is.

XDcam(HD) is een professioneel videoformaat van Sony dat sinds 2003 word gebruikt. Het is een robuust systeem waarbij een blueray disk in een cartridge werd verpakt. Omroepen gebruikten het voor elektronische nieuwsgaring (ENG) als vervanger voor Betacam. Er werden diverse codecs toegepast varierend van SD DVcam zowel 4×3 als 16×9, MpegHD 4.2.0. en MpegHD 4.2.2 en single en dubble layer disks.

Video Archief
In veel archieven zijn nog dergelijke schijven te vinden. Vaak met historisch interessant materiaal waarvan de waarde nu pas duidelijk wordt. Wij kunnen deze disks digitaliseren zodat ze gemakkelijk gedeeld kunnen worden. Geef uw archief een nieuw leven!

XDcam camera’s
Wat deze camera’s onderscheidde van de massa, was dat ze opnamen op een niet-lineaire optische schijf. U kunt clips verwijderen, vooraf opgenomen caches opnemen om ervoor te zorgen dat u geen verrassingsmomenten mist en metagegevens toevoegen om redacteuren te helpen bepaalde delen van het beeldmateriaal te markeren. Clipbestandsnamen een naam geven en ze in scènes groeperen. Zelfs zoiets eenvoudigs als eenvoudige timelapse naar nauwkeurigheid van één frame was nu mogelijk – iets dat niet zo gemakkelijk kon worden gedaan op basis van een enkel frame op camera’s op basis van tape.

Beeldmateriaal kon nu sneller dan realtime naar het bewerkingssysteem worden overgebracht, en er werden proxybestanden met een lagere resolutie gemaakt naast het beeldmateriaal met volledige resolutie om het bewerkingsproces te versnellen voordat het werd aangepast. U kunt bijvoorbeeld de proxybestanden opnemen voor een snellere overdracht, terwijl het montagesysteem op de achtergrond doorgaat met het importeren van de volledige resolutiebeelden. Een paar firmware-updates later en je zou zelfs rudimentaire montagebewerkingen in de camera kunnen uitvoeren.

Je kon een klant ook elke clip laten zien van degenen die je had opgenomen – een totale openbaring op dat moment. Er waren veel andere functies en als systeem zou het dingen voor altijd helpen veranderen. Maar het was niet zonder zijn critici. Net als bij het debat met hoge definitie, waren er veel getrouwen die alleen over hun dode lichamen naar een tapeloos opnamesysteem wilden verhuizen! Ik herinner me dat me ooit werd verteld dat ik een idioot was (hun woorden, niet de mijne) omdat ik zelfs maar dacht dat een niet-lineair tapeloos opnamesysteem ooit de betrouwbaarheid van tape zou kunnen benaderen.

Metadatering
Als grote hoeveelheden beeld of geluidsmateriaal moeten worden gedigitaliseerd is het belangrijk dat de files voldoende metadata meekrijgen. Meestal datgene wat op het label in de verpakking of op de tape zelf staat beschreven. Al deze gegevens zorgen ervoor dat de bestanden kunnen worden doorzocht en teruggevonden. Ook kunnen we een spotlijst aanmaken waarop beschreven wordt wat er te zien is.

Ervaring
Omdat wij al tientallen jaren actief zijn in de radio, televisie en online mediawereld hebben we grote kennis van alle variaties in analoge en digitale formaten en technieken zoals interlacing, fasefouten, videolevels, RGB vs YUV, bitrates en compressie techniek etc.

Betacam tapes met de Amerikaanse of Japanse TV-norm NTSC kunnen we ook digitaal verwerken en zo nodig vertalen naar de Europese standaard PAL.


Ook andere analoge en digitale formaten zijn beschikbaar:

  • VHS
  • Super-VHS (S-VHS)
  • U-matic
  • Video 8
  • Digital8
  • DV
  • DVcam
  • HDV
  • Betacam
  • XDcamHD
  • DAT
  • Audio cassettes

Andere tapeformaten en scannen van super / dubbel 8 op aanvraag.

sony_j30_sdi_digibeta_player

...