Umatic Digitaliseren
Documentaire maken en historisch archiefmateriaal verwerken? Dat kan.
Alle generaties U-matic kunnen verwerkt, gedigitaliseerd en geconverteerd worden.
Oplevering als videofile.
Umatic is een professioneel videoformaat van Sony dat in de jaren ’70 en ’80 werd gebruikt. Het was het eerste systeem waarbij videotape in een cassette werd verpakt. Omroepen gebruikten het aanvankelijk voor elektronische nieuwsgaring (ENG) als vervanger voor 16 millimeter film, maar Umatic machines werden vooral gebruikt in industriële videoproductie, in het onderwijs en als weergave medium van commercials bij reclamebureaus.
Archief
In veel archieven zijn nog dergelijke banden te vinden. Vaak met historisch interessant materiaal waarvan de waarde nu pas duidelijk wordt. Wij kunnen deze banden en cassettes digitaliseren zodat ze nooit meer in kwaliteit achteruit gaan en gemakkelijk gedeeld kunnen worden. Geef uw archief een nieuw leven! Archieven met Umatic tapes komen voor bij musea, universiteiten en hogescholen en reclamebureaus.
Metadatering
Als grote hoeveelheden beeld of geluidsmateriaal moeten worden gedigitaliseerd is het belangrijk dat de files voldoende metadata meekrijgen. Meestal datgene wat op het label in de verpakking of op de tape zelf staat beschreven. Al deze gegevens zorgen ervoor dat de bestanden kunnen worden doorzocht en teruggevonden.
Banden ‘bakken’
Zowel audio- als videobanden kunnen onafspeelbaar worden door wat we het sticky-shed syndrome noemen: de chemische samenstelling van de polyester drager zorgt ervoor dat de band na verloop van tijd vocht opneemt. Elke tape is lubricated, dat houdt in dat op de oxydelaag een glad laagje zit dat de band soepel langs opname- en afspeelkoppen moet lopen. Neemt die tape vocht op, dan wordt dat laagje nat en stroef. Oplossing: vaststellen welk merk/type tape het is, vervolgens de-hydrateren. Daarna is de tape lang genoeg afspeelbaar om veilig te digitaliseren. Natuurlijk neemt die band na verloop van tijd weer vocht op. Dat is niet erg. Mocht ooit weer van zo’n drager gebruik gemaakt moeten worden, dan kan dezelfde oplossing worden toegepast.
Ervaring
Omdat wij al tientallen jaren actief zijn in de radio, televisie en online mediawereld hebben we grote kennis van alle variaties in analoge en digitale formaten en technieken zoals interlacing, fasefouten, videolevels, RGB vs YUV, bitrates en compressie techniek etc.
Umatic tapes met de Amerikaanse of Japanse TV-norm NTSC kunnen we ook digitaal verwerken en zo nodig vertalen naar de Europese standaard PAL.
Ook andere analoge en digitale formaten zijn beschikbaar:
- VHS
- Super-VHS (S-VHS)
- U-matic
- betacam
- Video 8
- Digital8
- DV
- DVcam
- HDV
- XDcam SD
- XDcamHD
- DAT
- Audio cassettes
Andere tapeformaten en scannen van super / dubbel 8 op aanvraag.