Betacam Digitaliseren

Documentaire maken en historisch archiefmateriaal verwerken? Dat kan.
Alle generaties Betacam (SP, SX, IMX, Digibeta) kunnen verwerkt, gedigitaliseerd en geconverteerd worden. Oplevering als videofile.

Betacam is een professioneel videoformaat van Sony dat van de jaren ’90 tot 2010 werd gebruikt. Het was een systeem waarbij videotape in een cassette werd verpakt die was afgeleid van de consumentenversie Betamax. Omroepen gebruikten het voor elektronische nieuwsgaring (ENG) als vervanger voor Umatic. Betacam werd vooral gebruikt in televisieproductie en als weergave medium van commercials. Door de jaren heen zijn er verschillende manieren geweest om de beeld- en geluidsinformatie op de band te registreren. Eerst analoog: Betacam en BetacamSP, daarna digitaal onder de noemers BetacamSX en Digital Betacam (ook wel Digibeta).

Editing
Montage van Betacam tapes vond doorgaans lineair plaats; door het kopiëren van tape naar tape, meestal met gebruik van een videomixer en digitale effect apparatuur. De laatste jaren werd non-lineaire montage mogelijk waarbij de beelden eerst naar een harddisk van een computer moesten worden gekopieerd.

Video Archief
In veel archieven zijn nog dergelijke banden te vinden. Vaak met historisch interessant materiaal waarvan de waarde nu pas duidelijk wordt. Wij kunnen deze banden en cassettes digitaliseren zodat ze nooit meer in kwaliteit achteruit gaan en gemakkelijk gedeeld kunnen worden. Geef uw archief een nieuw leven!

Metadatering
Als grote hoeveelheden beeld of geluidsmateriaal moeten worden gedigitaliseerd is het belangrijk dat de files voldoende metadata meekrijgen. Meestal datgene wat op het label in de verpakking of op de tape zelf staat beschreven. Al deze gegevens zorgen ervoor dat de bestanden kunnen worden doorzocht en teruggevonden.

Banden ‘bakken’
Zowel audio- als videobanden kunnen onafspeelbaar worden door wat we het sticky-shed syndrome noemen: de chemische samenstelling van de polyester drager zorgt ervoor dat de band na verloop van tijd vocht opneemt. Elke tape is lubricated, dat houdt in dat op de oxydelaag een glad laagje zit dat de band soepel langs opname- en afspeelkoppen moet lopen. Neemt die tape vocht op, dan wordt dat laagje nat en stroef. Oplossing: vaststellen welk merk/type tape het is, vervolgens de-hydrateren. Daarna is de tape lang genoeg afspeelbaar om veilig te digitaliseren. Natuurlijk neemt die band na verloop van tijd weer vocht op. Dat is niet erg. Mocht ooit weer van zo’n drager gebruik gemaakt moeten worden, dan kan dezelfde oplossing worden toegepast.

Conversie
Betacam materiaal kan worden gedigitaliseerd in een formaat waarmee weer gemonteerd kan worden zoals MXF, DNxHD of ProRes, maar ook geconverteerd naar een gangbaar weergaveformaat als H264 MP4.

Ervaring
Omdat wij al tientallen jaren actief zijn in de radio, televisie en online mediawereld hebben we grote kennis van alle variaties in analoge en digitale formaten en technieken zoals interlacing, fasefouten, videolevels, RGB vs YUV, bitrates en compressie techniek etc.

Betacam tapes met de Amerikaanse of Japanse TV-norm NTSC kunnen we ook digitaal verwerken en zo nodig vertalen naar de Europese standaard PAL.


Ook andere analoge en digitale formaten zijn beschikbaar:

 • VHS
 • Super-VHS (S-VHS)
 • U-matic
 • Video 8
 • Digital8
 • DV
 • DVcam
 • HDV
 • XDcam SD
 • XDcamHD
 • DAT
 • Audio cassettes

Andere tapeformaten en scannen van super / dubbel 8 op aanvraag.

sony_j30_sdi_digibeta_player

...