Oplevering de Hub

Eind januari leverde Havensteder de eerste HUB op. Een cadeau van de woningcorporatie aan de stadsregio ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan. Vorig jaar schreef ze daarom een prijsvraag uit met de centrale vraag: Hoe wonen wij in de toekomst.

Winnaar is de HUB. Zie daarvoor ook deze video van de prijsuitreiking.

Videofaciliteiten
Omdat de HUB is gebouwd in het “Gele Gebouw” en de receptie plaatsvond in het “Blauw-Witte Gebouw” in de Rotterdamse wijk ZOHO, verzorgden we en videoverbinding. De afstand tussen beide locaties is ongeveer 150 meter. Dat zou je draadloos kunnen doen, maar dat is nooit 100% betrouwbaar. Vandaar dat we kozen voor een bekabelde verbinding. Omdat er dan ook geen vertraging ontstaat in de verbinding kun je een gesprek voeren tussen beide locaties. Op de presentatielocatie hadden we een videomixer die vloeiende overgangen tussen slides, video en de live camera mogelijk maakte.

De HUB is een idee van David Hess van Kraaijvanger Architects.
De filosofie van de HUB is van bezit naar gebruik. Het gaat om het comfort dat een woning biedt en niet zozeer het eigendom van de spullen.

David Hess: ‘In de Hub zijn alle onderdelen die in het wooncomfort voorzien opgenomen. Niet alleen keuken en badkamer maar ook verwarming, lucht, wifi, geluid. Door het plaatsen van een hub in een gebouw kan deze als woning gebruikt worden. Dit kan gelden voor een leeg kantoorgebouw maar ook bij nieuwbouwwoningen waarbij dan geen badkamers, keukens, installatieruimtes en meterkast gebouwd hoeven te worden. Als er ook nog een bedhub wordt toegevoegd; een hub waarin je kan slapen, is zelfs een slaapkamer overbodig en kan een woning leeg opgeleverd te worden.’

Plaatsing en inbouw van een hub hoeft niet meer dan een paar dagen te duren. De prijs is vergelijkbaar met die van “een goedkope auto”. Hess gaat ervan uit dat optimalisatie van het systeem de prijs nog fors zal drukken. Opdrachtgever Havensteder overweegt meer Hub’s te bestellen. De corporatie ziet mogelijkheden om met het concept woningen te realiseren voor twee snelgroeiende groepen: asielzoekers en eenpersoonshuishoudens. Het is de bedoeling de Hub’s te leasen of huren.

Type: Eventreportage
Interviews: Perry Boomsluiter
Camera: Han Hoezen en Eelco Romeijn
Montage: Eelco Romeijn

Gerelateerde Berichten

...