Fotogasten met Hans van der Meer

Fotogasten is gebaseerd op de tv-zomerklassieker Zomergasten. Twee keer per jaar nodigt het Nederlands Fotomuseum een fotograaf uit om een avond lang fotografie, kunst, film- of tv-fragmenten van zijn of haar keuze toe te lichten. Dit keer is Hans van der Meer te gast. Hij is onder meer bekend van het project Hollandse Velden, waarvoor hij de Nederlandse amateurvoetbalvelden en alles wat daar rondom gebeurt op een droge en humoristische manier weet vast te leggen.

Hans van der Meer
De Nederlandse fotograaf (1955) begon zijn carrière in de jaren tachtig. Zijn serie A Quirk of Fate met straatfotografie in Boedapest leverde hem een prijs op bij de World Press Photo. Van der Meer publiceerde diverse fotoboeken over verschillende, vaak Hollandse, onderwerpen.

Een van zijn bekendste series is Hollandse Velden, waarin Van der Meer het ‘landschap van het amateurvoetbal’ nauwgezet vastlegt. Meer dan tien jaar fotografeerde hij afgelegen voetbalvelden in de lagere regionen van het amateurvoetbal, ver weg van het grote voetbalgeld. De serie was o.a. te zien in het Nederlands Fotomuseum en het bijhorende boek is inmiddels een collectors item. Op dit moment is in het Stedelijke Museum Alkmaar de tentoonstelling De Koe, het grazen voorbij te zien: zijn meest recente fotoproject over de Nederlandse melkveehouderij. In deze serie onderzoekt fotograaf Van der Meer de nieuwe werkelijkheid van de melkveehouderij als productiebedrijf. Die werkelijkheid sluit niet altijd aan bij onze romantische denkbeelden over de boer en zijn koeien.

De videoregistratie is gemaakt met 2 camera’s die in een eenvoudige montage zijn geschakeld tot één geheel.

Gerelateerde Berichten

...