werken op afstand, telewerken in 1995

Dankzij de Coronacrisis is thuiswerken ineens weer heel actueel geworden maar het bestaat al jaren. Een telefoon, een computer met modem en eventueel een fax, en je was in business.
De mogelijkheden ervan werden al vroeg gezien door Roy Schoonheim, die vanwege zijn rolstoel niet makkelijk in traditionele kantoren uit de voeten kon, maar wel graag aan de slag wilde als tolk-vertaler.
Begin jaren ’80 richtte hij een stichting op die telewerken voor gehandicapten ging bevorderen.

Een paar jaar later kwam Roy de Rotterdamse journalist Jim Postma tegen. Jim raakte gefascineerd door het werk van Roy en besloot er een film over te maken. De film werd uitgezonden door de EO.
Aan mij de eer om de film te monteren. Jim Postma had niet veel ervaring met televisie en gaf me veel vrijheid om ook inhoudelijk er een goed verhaal van samen te stellen. Dat is altijd fijn.

Jim Postma (1948-2019) was precies zo’n journalist zoals ik ze visualiseerde toen ikzelf een paar jaar daarvoor aan een journalistiek opleiding begon. Kritisch, gedreven, sociaal, maatschappelijk geëngageerd, kettingrokend en vaak te vinden in de kroeg. Een opmerkelijke man en een uitstekende interviewer.

Telewerken is inmiddels gemeengoed. Dankzij de talloze , projectmanagement-, samenwerking- en videoconferencing tools als Skype, Zoom, Hangouts, Blue Jeans, Microsoft Teams etc.
Grappig om je te realiseren dat juist gehandicapten ervan aan de wieg stonden.

Bekijk de film uit 1995 hier:

Gerelateerde Berichten

...