Mathenesserweg – nieuw elan voor een oude stadsstraat

Een leefbare stad is in de eerste plaats een veilige stad. Helaas zijn er nog steeds Rotterdammers, die onvoldoende ervaren dat de stad of hun buurt veiliger is geworden. Alle reden dus om hier aandacht aan te besteden. Stevig optreden als het nodig is, ruimte laten waar dat kan en experimenteren met het bevorderen van naleving.

Stadsmariniers
Rotterdam zet stadsmariniers in in wijken waar de basisveiligheid nog niet op orde is en op
hardnekkige, wijkoverstijgende thema’s. Hiermee zet Rotterdam zijn beste mensen in in de meest kwetsbare wijken. Er zijn momenteel zeven stadsmariniers. Zij worden ingezet in (delen van) Rotterdam-Centrum, Delfshaven en op Zuid.

Als de veiligheidssituatie daarom vraagt kan een stadsmarinier kortstondig in een gebied worden
ingezet. De opdracht van de stadsmarinier is helder: zorg ervoor dat de wijk weer veilig wordt en tref hiervoor alle benodigde maatregelen. Veel wordt bereikt door goede samenwerking met alle
belangrijke partijen in de wijk.

De stadsmarinier organiseert Stuurgroepen in de Wijk. Tijdens zo’n Stuurgroep gaat de burgemeester, samen met de politiechef, de hoofdofficier van Justitie, betrokken wethouders en
andere partners in gesprek met bewoners en ondernemers over de problemen in hun wijk. Samen
maken zij afspraken over verbeteringen, die voor de volgende stuurgroep moeten zijn gerealiseerd.
De stadsmarinier ziet toe op de voortgang hiervan en zorgt voor versnelling van de aanpak indien
nodig.

Geschiedenis
In deze korte film maken we kennis met de Mathenesserweg en zijn geschiedenis. En ook met de problemen, uitdagingen en kansen voor de straat. Aan het woord: Danielle van den Heuvel (stadsmarinier gemeente Rotterdam), Marinke Steenhuis (cultuurhistoricus) en natuurlijk bewoners, ondernemers en bezoekers van de Mathenesserweg.

Samenstelling en regie: Perry Boomsluiter en Eelco Romeijn
Presentatie: Marinke Steenhuis

Gerelateerde Berichten

...