Fotogasten #11 – Bertien van Manen

Fotogasten is gebaseerd op de zomerklassieker Zomergasten. Twee keer per jaar nodigt het Fotomuseum een fotograaf uit om een avond lang foto’s, kunst en fragmenten van zijn of haar keuze toe te lichten.

Dit keer is Bertien van Manen (Den Haag, 1942) te gast. Zij wordt internationaal gezien als een van de vernieuwers van de documentaire fotografie. Van Manen staat bekend om haar betrokken, intiem-menselijke fotografie in een directe, snapshotachtige stijl. Grote inspiratie haalde zij ooit uit inmiddels beroemde fotoboeken als The Americans (1959) van Robert Frank en Gypsies van Josef Koudelka (1975).

Haar werk is aangekocht door het MOMA in New York, door musea in Parijs, Tokio, San Francisco en ons eigen Stedelijk in Amsterdam. Bertien van Manen exposeert wereldwijd en behoort tot de succesvolste Nederlandse fotografen ooit. 

Bijzonder is de manier waarop ze werkt. Van Manen reist naar gebieden die haar op de een of andere manier intrigeren. Begin jaren negentig was dat Rusland, daarna kwam China. En onlangs rondde ze een project af in de Appalachen, VS. Ze reist door de streek en leeft maandenlang tussen de plaatselijke bevolking. ‘Wat ik ga fotograferen weet ik nooit van tevoren. Ik ben altijd op zoek naar iets hoewel ik zelf niet precies weet wat dat is. Maar ik herken het als ik tegenkom.’ Toeval speelt een grote rol: ze verblijft bij mensen die ze tegenkomt en die haar uitnodigen. Er ontstaan vriendschappen. Sommige mensen ziet ze letterlijk opgroeien, want van Manen bezoekt een land soms wel vijftien keer.

Gerelateerde Berichten

...