Webinar Deep Democracy

WAT IS DEEP DEMOCRACY?
Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Geen compromis. Werkelijke consensus. Zonder te polderen. Conflicten aangaan, oplossen en er niet omheen lopen.

In de dynamiek van groepen gebeurt veel, zeker wanneer mensen zich niet gehoord voelen of denken dat men hun mening negeert. Wanneer de ideeën die ingaan tegen het meerderheidsstandpunt geen ruimte krijgen, gaat het wringen. We spreken hier vaak niet rustig en openlijk over, maar hebben allerlei manier om ‘onderhuids’ en in de ‘onderstroom’ tegen te spartelen. We mopperen bijvoorbeeld wel op de gang, maar tijdens de vergadering houden we onze mond. Of we zeggen ja tegen een voorstel, maar doen nee en we verzinnen allerlei smoesjes waarom het toch niet kan.

Tegen de tijd dat de verschillen en botsende meningen boven water komen drijven, is er vaak al een diepe kloof geslagen tussen het meerderheids- en het minderheidsstandpunt. Met gedoe, gemopper en ruzie op het werk. In elk team speelt een dergelijke dynamiek. Om escalatie te voorkomen en de verschillen te benutten, is het belangrijk om in een vroeg stadium het conflict op te zoeken. Niet de verschillen wegpoetsen, maar juist onderzoeken.

WEBINAR
Geen compromis. Werkelijke consensus. Zonder te polderen.

Herken je dat? Dat mensen ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen? Dat een democratisch genomen besluit door bijna de helft van je team niet loyaal wordt gesteund? Dat het resultaat beter en sneller wordt bereikt als je ook luistert naar de medewerkers die niet altijd het hoogste woord hebben? Deep Democracy is een methode voor (communicatie)professionals, die conflicten willen oplossen, verschillen willen benutten en vervolgens duurzame besluiten durven te nemen. Met Deep Democracy wordt de wijsheid van de minderheid meegenomen in het meerderheidsbesluit.

Wil je alles weten over Deep Democracy? Dan is dit webinar van PCR de kans om er meer over te leren. Weet je er al het een en ander van, maar wil je meer? Dan krijg je bij dit webinar interessante voorbeelden en de kans vragen te stellen aan Inge Smak-Hemmes.

Gerelateerde Berichten

...