Livestream: Geestelijk verzorger promoveert op zinvolle zorg

Geestelijk verzorgers zijn belangrijk als het gaat om het versterken van de samenhang tussen ‘zorgen’ en ‘zingeving’ in verpleeghuizen. Zo beschrijft Nico van der Leer in zijn proefschrift Zinvolle zorg in het verpleeghuis – Een onderzoek naar de samenhang tussen zorg en zin en de rol van de geestelijk verzorger. Maandag 14 september verdedigt hij zijn proefschrift aan de Universiteit voor Humanistiek.

BETEKENIS
Opgenomen worden in een verpleeghuis is een ingrijpend gebeuren dat veel doet met de zingeving van wie het overkomt: wie ben ik nog? Gaan werken in een verpleeghuis is daarentegen vaak een bewuste keus, die alles te maken heeft met de eigen zingeving: van betekenis willen zijn voor anderen. In dit onderzoek staat de vraag centraal wat het in de praktijk van alle dag voor mensen betekent om binnen de setting van een verpleeghuis op elkaar aangewezen te zijn.

ONDERZOEK
Het onderzoek laat zien dat zinvolle zorg alles te maken heeft met de wisselwerking in de zorgrelatie: binnen het verpleeghuis zijn het toch vooral mensen die steun hebben aan elkáár. Bewoners en cliënten willen als mens gezien worden die zelf ook iets voor anderen kunnen betekenen. Zorgverleners willen vanuit hun hart werken en voldoening ervaren in het contact. Dat maakt het verpleeghuis tot een plek van zin beleving, waar mensen meeleven met elkaar, zorg hebben voor elkaar en plezier beleven met elkaar. Tegelijkertijd zijn er ook spanningsvelden waarin zorggevers en zorgontvangers hun weg zoeken. De promovendus laat zien dat geestelijk verzorgers een cruciale rol spelen in het versterken van deze samenhang tussen ‘zorg’ en ‘zin’.

LIVESTREAM
Nico van der Leer verdedigt op maandag 14 september zijn proefschrift Zinvolle zorg in het verpleeghuis – Een onderzoek naar de samenhang tussen zorg en zin en de rol van de geestelijk verzorger aan de Universiteit voor Humanistiek.

Locatie: Pieterskerk in Utrecht, aanvang 12.00 uur

Er zijn geen plaatsen meer vrij om de promotie bij te wonen, maar deze is hier online te volgen.

Bron.

Gerelateerde Berichten

...