Livestream: 60 jaar Lijnbaan.

In 1953 – in de periode van de wederopbouw van Rotterdam – openden 66 winkeliers op de Lijnbaan de deuren. Dat was de revolutionaire start van de eerste hypermoderne verkeersvrije winkelstraat in het centrum van de stad: Europa’s Fifth Avenue. Een straat vormgegeven volgens de idealen van de functionalistische stedenbouw en architectuur. Met oogverblindende (eiland-) etalages, verspringende winkelfronten, bankjes, kleurrijke bloemperken, kwetterende parkieten en een telefooncel.

Nu, 60 jaar later, is de impact van toen nauwelijks meer voorstelbaar en zijn in de vormgeving veel van de oorspronkelijke subtiliteiten opgegaan in uniformiteit. De Lijnbaan van toen is nog steeds dezelfde Lijnbaan, alleen nu in een eigentijdse verschijningsvorm. Iedere tijd laat een ander beeld zien. De Lijnbaan kent daardoor vele gezichten. Ook in 2013 heeft de Lijnbaan een eigen gezicht.

Boek: 60 jaar Lijnbaan
Initiatiefnemer en auteur Astrid Aarsen zocht hiervoor samenwerking met de Rotterdamse documentair fotograaf Jerry Lampen (o.a. winnaar World Press Photo en twee keer de Zilveren Camera).
Een belangrijk onderdeel van het boek vormen de 20 Rotterdammers (o.a nazaten van de eerste 66 winkeliers, bewoners, architecten, aannemer, eigenaren en ook een jongerencoach) met hun persoonlijke verhaal over de Lijnbaan.

POI Creatives heeft de presentatie van het boek live uitgezonden.
Bekijk het programma.
Bekijk de livestream hier.

60 jaar Lijnbaan cover

Gerelateerde Berichten

...