Interview met Wija Koers over livestream en online video trends

Onlangs filmde ik een sprankelende presentatie van online marketing deskundige Wija Koers.
Na afloop raakten we aan de praat en vroeg ze me naar mijn mening over de ontwikkelingen omtrent streaming video. Een leuk gesprek dat leidde tot dit interview:

Video via het Internet is de toekomst!

Wija: Laat de volgende voorspelling maar even goed tot je doordringen: in 2019 is videocontent verantwoordelijk voor 80 procent van al het internetverkeer (volgens onderzoek van Cisco)
Wat betekent dit voor u en mij? We vragen het aan Eelco Romeijn.

Leuk dat je dat vraagt Wija, video voor internet is mijn specialisme als film en tv maker sinds 2003. Dat was 2 jaar voordat bijvoorbeeld Uitzendinggemist en YouTube werden opgericht. Dat video op internet een goed idee is moesten we toen nog als missionarissen verkondigen.

Die 80 procent groei van het dataverkeer is niet alleen aan de stijgende consumptie toe te schrijven, het heeft ook met de kwaliteit van de streams te maken. Een HD beeld uitzenden vraagt beduidend meer bites per seconde dan de SD stream van een paar jaar geleden. De beeldkwaliteit kon gaan stijgen omdat we allemaal snellere internetverbindingen kregen.

TV kijken doen we steeds minder.
wat is de toekomst voor ons publiek omroepbestel?

De grote kracht van TV is vooral dat ze grote groepen gelijktijdige kijkers kan bedienen. Daar is het internet nog niet geschikt voor. Voetbalwedstrijden bijvoorbeeld, live verslaggeving van nieuws of groot entertainment zoals The Voice of Holland of het Songfestival.
Programma’s die geen live component hebben zullen voornamelijk on-demand gekeken worden. Broadcasters doen er goed aan een live component aan een programma toe te voegen. Zo is ‘Ik Vertrek’ eigenlijk een prima on-demand programma maar door de grappige Twitterstream ernaast te volgen tijdens de uitzending krijgt het een live karakter.

Netflix films kijken zonder reclame op het moment dat het jou past:
is dat onze toekomst?

Voor drama, series en tijdloos entertainment zeker. Het verdienmodel is nog wel een lastige, maar de tendens is dat mensen steeds meer bereid zijn te betalen voor kwalitatieve content. Dat is een goede ontwikkeling.

Live-streaming – een evenement live uitzenden via het Internet – geeft in Google 58.600.000 resultaten van voetbal wedstrijd tot concertgebouw zonder live streaming geen evenement.
Vroeger noemden we het broadcast en was het voorbehouden aan de grote jongens die er een TV uitzending van maakten, nu kan iedereen zijn eigen uitzending maken:

Zeker! Voor events kan een livestream een aanvulling zijn en ook de onderwijswereld experimenteert ermee. Bijvoorbeeld met webinars.

hoe zorg je voor kijkers?

event uitverkochtJe moet tamtam maken anders kijkt er niemand. Maar voor events is dat soms een dilemma; Het traditionele verdienmodel is immers entree heffen op deelname. Betalen voor de livestream is nog nauwelijks geaccepteerd bij het publiek, dus de stream wordt pas ingepland wanneer blijkt dat het event uitverkocht zal zijn. Meestal te kort van te voren om serieus te communiceren dat de stream er is. Ik heb weleens een opdrachtgever gehad die gewoon alle bezoekers van zijn website tijdens het event omleidde naar de livestream. Dat werkte heel goed. Het ging om de wereldwijde introductie van een nieuwe melkrobot.
Maar niemand kijkt een hele dag naar livestreams. Het werkt in mijn ogen vooral goed als marketing middel voor het event. Je geeft als het ware een voorproefje voor de volgende editie. Ik denk dat dat zelfs beter werkt dan een sfeerreportage achteraf omdat het meer inhoud laat zien.

hoe zorg je voor een goede kwaliteit?

Je hebt te maken met twee soorten techniek; de videoregistratie en de streaming distributie. Om met de eerste te beginnen: een livestream hoeft geen 10 camera spektakel te zijn, soms is 1 goed opgestelde HD camera afdoende, maar meestal wordt voor 3 camera’s aangesloten op een regie gekozen. Denk aan een TED Talk achtige setting. Meercamera techniek is de laatste jaren gelukkig extreem goedkoper aan het worden. En vergeet het geluid niet, het beeld kun je een paar seconden missen, maar als het geluid uitvalt haakt iedereen meteen af.

De distributie is ook simpeler aan het worden. Platforms als Livestream, Ustream en Youtube zijn robuust en gebruiksvriendelijk. Voor gevorderde gebruikers heb je ook het Groningse Streamzilla. Ik verwacht ook veel van Facebook, dat op dit moment livestreaming begint uit te rollen. Kwalitatief is het nog niet je dat, maar het voordeel is vooral dat er heel veel traffic is op Facebook.

Tenslotte heb je ook een inhoudelijke kwaliteit te leveren. Maak je de uitzending interessant voor je kijkers? Of beter; bied je ze iets extra’s? Hebben ze ook de mogelijkheid te interacteren met de zaal, bijvoorbeeld via een chatfunctie of kunnen ze vragen insturen via een Twitter hashtag?
Wat je sowieso met doen is de kijkers aanspreken in je inleiding. Zorg ervoor dat ze voelen dat ze erbij horen, dat je ze serieus neemt. En publiceer in de webpagina rond je livestream ook een agenda van de dag en relevante links naar achtergrondinformatie.

waarom zou je het doen?

Met een livestream kun je je bereik enorm vergroten. Wanneer je event nieuwswaardig is of op een andere manier de actualiteit raakt is live een goed idee. Journalisten hebben vaak geen tijd om evenmenten af te lopen, maar een keynote volgen via stream kan vaak wel. Ik heb al een paar keer een artikel op Nu.nl gescoord op deze manier.

Bezoekers van een event vinden het leuk om de livestreamlink mee te zenden op social media.
Maar het grootste bereik haal je uiteindelijk op de on-demand versie. Als je zo snel mogelijk na afloop van een presentatie een on-demand versie beschikbaar hebt bewijs je de bezoekers ook een dienst. Thuis nog even een goed verhaal terugkijken of het kunnen delen van de opgedane kennis met collega’s is nuttig. En tijdens de presentatie geen aantekeningen hoeven maken omdat je weet dat alles on-demand komt zorgt ervoor dat mensen actiever deelnemen in de zaal.

Live-streaming / uitzenden kan op heel veel manieren b.v. Periscope Met één druk op de knop wordt een livestream gestart. Andere gebruikers kunnen die stream bekijken en kunnen live commentaar intypen . Aan kijkers / publiek geen gebrek, Periscope kun je koppelen aan je twitter account. Al je volgers zien direct live jouw uitzending: Is dat onze toekomst?

Een Periscope maak je helemaal zelf met je mobiele telefoon. Probeer het maar eens. Het is verdraaid lastig om tegelijkertijd de cameraman (zonder statief), geluidsman, presentator, regisseur en interviewer te zijn. De meeste mensen lukt dat niet. Ik zie het vooral toegepast als korte fragmentjes: “Kijk! Ik ben erbij!” Alsof het een bewegende foto is. 30 tot 60 seconden. Maar om langer een stabiel, scherp, goed klinkend en samenhangend verhaal te brengen dat lukt niet.

YouTube kan ook live-streamen:
Wat zou je adviseren YouTube of Periscope?

YouTube is er vooral voor de wat professioneler opgetuigde livestreams met meerdere camera’s of voor het uitzenden van gameplay. De toepassing is anders dan Periscope.

Dan is er ook nog Vimeo, minder populair, maar de kwaliteit zou beter zijn dan You-tube
klopt dat?

Dat klopt. En het belangrijkste verschil is dat het absoluut reclamevrij is. Het toont geen pre-rolls of overlays. Het toont ook geen suggesties naar content van je concurrent in de sidebar. En ik vind de player mooier en makkelijker te customizen dan YouTube. De keerzijde is dat er minder interne trafic is dan op YouTube. Met andere woorden: mensen zoeken er niet zo op naar content.
Vimeo ondersteunt ook geen livestreaming.

Ook Facebook heeft haar eigen video platform, zonder reclame voor je video en rechtstreeks in de tijdlijn van je doelgroep.
Wat is jouw visie hierop?

Als maximaal bereik je doel is, dan zou ik op alle platformen je video publiceren. Het nadeel is dat dat best veel werk is en dat je statistiek gefragmenteerd raakt. Bovendien hebben alle platformen zo hun eigen criteria in het tellen van een view waardoor ze onderling niet te vergelijken zijn. Wie er het fijne van wil weten moet me zijn of haar casus maar voorleggen, ik adviseer je graag over de beste manier.

Gerelateerde Berichten

...