Videoproductie in 4K – wat is het en wat heb je eraan?

Hoe groter een beeld, hoe indrukwekkender het overkomt. Een film beleef je in een bioscoop toch anders dan op je mobiele telefoon. Maar terwijl de mediaconsumptie op telefoons blijft stijgen, groeit ook het formaat van de gemiddelde flatscreen tv of computermonitor. Waar vroeger nog een beamer nodig was om een grote groep kijkers te bedienen, volstaat nu vaak een flatscreen die ook nog eens een beter beeld levert omdat de ruimte niet verduisterd hoeft te worden. Lang leve de vooruitgang van de techniek!

High Definition content
Wat betekenen die grotere schermen nu voor contentproductie? Sinds 2010, toen de NPO in HD ging uitzenden, is HD gemeengoed geworden in Nederland. Kijk je tv via de kabel, dan is dat hoogstwaarschijnlijk HD. HD (hoge definitie) betekende 5 maal zoveel pixels om een beeld uit op te bouwen dan in SD. Een enorme stap vooruit. Onderstaande grafiek maakt goed duidelijk hoe de schermgroottes zich tot elkaar verhouden.

hd_tv_chart-01_w_600

4K
De nieuwste ontwikkeling heet 4K. De K staat voor kilo of duizend, daarbij refererend aan de horizontale hoeveelheid pixels. Simpel gezegd is de resolutie 4x die van HD. Twee maal zo breed en twee maal zo hoog. Het filmen in 4K vraagt wel een andere aanpak dan filmen in HD. Ten eerste is het technisch ingewikkelder: de bestanden die de camera genereert zijn veel groter dan voorheen en het kost de montagecomputer ook meer rekenkracht om dat allemaal te verwerken. Ook op locatie is het werken in 4K anders dan HD. Uit de hand gefilmde beelden zijn zelden plezierig op een groot scherm. Ook het scherpstellen van de camera vraagt meer precisie.

Ik verwacht het komende jaar nog niet veel 4K producties, maar ook voor een productie waarbij de montage in HD plaatsvindt kan de extra resolutie van 4K handig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld elektronisch inzoomen op een detail zonder dat er scherpte verloren gaat.

Distributie
Videohosting platforms zoals YouTube en Vimeo zijn inmiddels klaar voor 4K. Als je voldoende bandbreedte en een grote monitor hebt kun je genieten van dat haarscherpe beeld. Het zal nog wel even duren voordat de televisie zenders massaal over gaan op 4K. Die moeten hun investering in HD nog terug verdienen.

Productie
In december 2015 kocht ik een camera die geschikt is voor 4K; een Sony A7S mark2. Na aanschaf van de camera volgde nog een uitgebreide set lenzen en filters. Tientallen draaidagen hebben we inmiddels samen doorgebracht en de keuze bevalt zeer goed. Overigens draai ik het meeste nog in HD.

Om ervaring met 4K op te doen schoot ik in april wat beelden op de Swanmarket, een gezellige, beetje alternatieve markt. Heb je een grote monitor en een goede internetverbinding, bekijk dit filmpje dan eens in 4K.

Conclusie

  • De enorme resolutie van 4K is indrukwekkend. Het is bruikbaar voor projecten waar de esthetische kwaliteit van groot belang is en/of waarbij op groot formaat vertoond gaat worden.
  • Het stelt wel pittige eisen aan de weergavekant; flatscreens beginnen nu betaalbaar te worden, maar beamers die 4K kunnen weergeven zijn schaars en kostbaar.
  • Een productie doen in 4K kost ongeveer 30% meer dan eenzelfde productie in HD schat ik, omdat zowel opname als montage wat trager verloopt.
  • 4K opname kan ook gebruikt worden om het beeld in een multiscreen presentatie te verwerken waarbij het beeld over 2 of meer HD schermen wordt verdeeld.
  • Stills uit het ruwe materiaal zijn probleemloos te gebruiken in drukwerk.
  • Kijkers die voor het eerst een 4K prograamma zien zijn over het algemeen onder de indruk van het beeld. Dat kan wellicht bijdragen aan het beter beklijven van de communicatie boodschap.
  • Commerciële opdrachtgevers die technisch hoogwaardige producten verkopen zouden deze hoogwaardige techniek ook in hun marketing moeten toepassen.
  • Films gemaakt in 4K zijn toekomstbestendig. Beelden kunnen nog jarenlang hergebruikt worden.

Gerelateerde Berichten

...