Veilig werken in de haven – De Haven Blues 1993

In 1992 is de haven, na de bouw, de onveiligste sector om in te werken. Ieder jaar vallen er wel enkele doden. Een van de oorzaken wordt gezien in het zogenaamde “klaar naar huis” systeem bij het laden of lossen van een schip. Is de klus geklaard, dan mag iedereen naar huis en kan het schip vertrekken. Het gevolg is dat er met de veiligheidsnormen snel de hand wordt gelicht, dat vertraagt alleen maar. Hoewel het systeem officieel al verboden was in 1992 kwam het in de praktijk nog regelmatig voor.

Mentaliteitsverandering
Het bewustzijn van werknemers over het eigen gedrag in relatie tot onveilig werken moest dus verbeterd. Daarom werd deze documentaire gemaakt en verspreid onder alle havenarbeiders in Nederland. 10.000 video kopieën bij iedereen thuisbezorgd zodat in de huiselijke kring kon worden gesproken over het onderwerp. Nog nooit vertoond; de dupliceerkosten waren ongeveer even hoog als de productiekosten.

Gelukkig is er sindsdien veel ten goede veranderd. Het stukgoed is verdwenen maar de op- en overslag van chemicaliën is juist gestegen. Het onderwerp van deze antieke film is dus nog steeds actueel.

Presentatie: Jules Deelder
Regie en productie: Dick van der Horst
Account: Paula Schenk
Camera: Pieter Groeneveld
Geluid en online montage: Eelco Romeijn
Muziek: Piet Leblanc en Ger van Voorden
Interviews: Jules Deelder en Gerben Zevenbergen

Edit controller: BVE 910, Vision Mixer: Grass Valley 110, Character Generator: Delta

De Havenblues VHS

Gerelateerde Berichten

...