Rotterdam-Zuid – een proeftuin in zeven stadia

Met veel elan bouwden gemeentelijke volkshuisvesters, havendirecteuren, prille corporaties en particuliere bouwers ruim een eeuw geleden aan een nieuw stadsdeel: Rotterdam Zuid.

Cultuurhistorie
In de weilanden ontstond een lappendeken van wijken voor de snel groeiende bevolking. De Tarwewijk, Bloemhof, Hillesluis en andere wijken waren een laboratorium voor experimenten in volkshuisvesting en stedenbouw van Rotterdam. De ambitie was altijd hoog; de zuidoever moest een stad met eigen voorzieningen en een eigen centrum worden.

NPRZ
In de decennia erna breidde Rotterdam Zuid uit en stond het keer op keer voor nieuwe opgaven. Tot de dag van vandaag, want ook nu wordt vanuit het Nationaal Programma Rotterdam Zuid hard gewerkt aan sociale vooruitgang en fysieke vernieuwingen.

In deze lezing / tedtalk vertelt Marinke Steenhuis het verhaal van Rotterdam Zuid als proeftuin van sociale en ruimtelijke concepten. Een verhaal over de ontstaansgeschiedenis en de historische betekenis in de huidige tijd, en dus ook een vertelling over trots, identiteit en toekomstbestendigheid van dit stadsdeel.

Aanleiding is de Cultuurhistorische Verkenning naar de vooroorlogse wijken op Zuid zoals Bloemhof, Hillesluis en Tarwewijk waarop dit verhaal het inleidende essay vormt.

De presentatie is opgenomen met 3 camera’s waarvan 1 onbemand.

Productie: BuroB
Camera: Eelco Romeijn en Han Hoezen
Montage: Eelco Romeijn
Locatie: Verhalenhuis Belvédère

Gerelateerde Berichten

...