Interview met Marte Kappert over Marconia Rotterdam

Marte Kappert vertelt over openbaar experimenteerlab Marconia in het Rotterdamse Merwe-Vierhavensgebied.

Wat is het?
Marconia is 30.000m2 voormalig rangeerterrein aan de Marconistraat in Rotterdam. De komende tien jaar realiseert Marconia een openbare experimenteerruimte voor vernieuwers uit het bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en burgers/bewoners. Marconia daagt hen uit hun innovaties samen te ontwikkelen en te testen. Via een (online) platform, talkshow en events brengt ze het leerproces in beeld.

Waarom?
Democratie, zorg en welzijn, economie en ruimtelijke ontwikkeling zijn in beweging. De stad krijgt steeds meer verantwoordelijkheden en in de stad heeft de burger het steeds meer voor het zeggen. Marconia faciliteert nieuwe processen en technologieën, die in een later stadium te implementeren in de rest van Nederland. Hierbij staat een vraag centraal: Hoe ziet het Nederland van de toekomst er uit?

Hoe dan?
Focus voor de ontwikkeling van Marconia is experiment. Het gebied is een vrijplaats en inspiratie-lab voor maatschappelijke en stedelijke ontwikkeling. Vestigende pioniers prikkelen en versterken elkaar in het zoeken naar praktische en innovatieve oplossingen met gebruik van technologie en slimme ideeën.

Voor wie?
Marconia is bedoeld voor iedereen. Op het terrein verbinden we pioniers en publiek, stad en haven, kennisinstellingen en makers, Schiedam en Rotterdam, en de rest van Nederland.
Marconia is er tijdelijk: de grond is voor een periode van tien jaar in beheer en het gebied wordt daarna weer ‘leeg’ opgeleverd.

Interview: Marcel Jongmans
Bio: Marte Kappert
Gefilmd tijdens een bijeenkomst van entorno.nl

Gerelateerde Berichten

...