Instructiefilms verpleegkundige handelingen

Iedere verpleegkundige moet om de vijf jaar aantonen dat hij of zij nog bekwaam is de soms risicovolle handelingen uit te voeren. Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel heeft ervoor gekozen de tijdrovende praktische instructies hierover te automatiseren. Daarvoor maken ze gebruik van een e-learning platform.

Co-creatie
Voor dit platform maakten we deze zomer 8 video’s die gedetailleerd laten zien hoe de handelingen volgens protocol moeten worden uitgevoerd. Verpleegkundigen van het ziekenhuis zelf voeren de instructies uit. De patiënten werden geworven uit de vrijwilligersgroep van het ziekenhuis. Ook de voice-over is ingesproken door een verpleegkundige.

De video’s zijn niet openbaar beschikbaar, hieronder een fragment van de instructie “Handeling wisselen Thorax drainage”.

Behalve de techniek van de handeling is de sociale omgang met de patiënt van groot belang in het verpleegkundige werk. Om die reden hebben we de stemmen van de uitvoerenden meegenomen in opname en de montage. Zo zie je hoe andere verpleegkundigen communiceren. Hoewel het geen toetsbaar onderdeel is van de protocollen geeft het een extra educatieve laag aan de video’s.

Camera en regie: Eelco Romeijn
Vormgeving: Reinier van der Horst

Gerelateerde Berichten

...