Audiotours

In het begin van de jaren tachtig veroverde een uitvinding van Sony het straatbeeld; de Walkman: een cassettespeler met kleine hoofdtelefoon die snel een icoon van het eighties tijdperk werd.
Maar liefst 200 miljoen exemplaren heeft Sony ervan verkocht!

Hoe lekker was het om met de muziek van Jan Hammer op je hoofd je zelf Sonny Crockett te voelen in je eigen Miami Vice aflevering. Geluid spreekt tot de verbeelding. Met de juiste soundtrack loop je harder, ren je sneller en duurt een treinreis korter.

30 jaar later is buiten van muziek genieten populairder dan ooit. Dankzij de technische ontwikkeling van de Discman en Mp3 spelers van Apple en Creative, heeft vandaag een groot deel van de bevolking nu een setje oordopjes aan zijn smartphone geknoopt. Het is zelfs weer helemaal geaccepteerd om een grote koptelefoon te dragen. Gelukkig maar want die klinken doorgaans beter.

Behalve voor muziek, leent de mediaplayer in je smartphone zich ook voor audioboeken, video filmpjes en audiotours.

Dit zegt wikipedia erover:
Een audiotour is een rondleiding door een museum of grote toeristische attractie waarbij men gebruik maakt van een smartphone, een mp3-speler of een iPod waarin de informatie in gesproken vorm is opgeslagen. Zo kan men door middel van een koptelefoon in eigen tempo aan een rondleiding deelnemen, waarbij men gewezen wordt op bijzonderheden waar men op moet letten en ook achtergrondinformatie verkrijgt terwijl men niet de begeleidende teksten hoeft te lezen of in de catalogus hoeft te bladeren.

Audiotoerisme is een relatief jonge vorm van toerisme
Veel grote musea, zoals het Rijksmuseum Amsterdam en het Louvre in Parijs, maken gebruik van dit systeem. Ook het kasteel van Versailles en grotere kastelen van de Loire bieden deze mogelijkheid aan. Tegen betaling (of soms ook gratis) kan men zo op ieder gewenst moment een goed geïnformeerde virtuele gids inhuren, die dan meestal ook nog de gewenste taal perfect beheerst.

Beleef een gebied
Dus: grijp je oortjes of je dikke headset, download een app via deze site en stap in je eigen soundtrack!

...