Persoonlijke verhalen over de meidagen van 1940

Geschiedenis is het mooist als je het kunt horen van mensen die erbij waren, die een rol speelden in het verhaal. De bezetting van Rotterdam in mei 1940 is zo’n gebeurtenis waar nog maar weinig mensen uit de eerste hand over kunnen vertellen. Daarom kreeg oral history interviewer Ageeth van der Veen in 2008 de opdracht de verhalen van 4 ex-mariniers te documenteren. Ieder gesprek duurde ongeveer 2 uur.

Voor de aanstaande tentoonstelling mocht ik een compilatie maken van  de mooiste citaten uit die interviews. De clips van ongeveer 2 minuten worden op afzonderlijke beeldschermen met koptelefoons bij de voorwerpen uit die tijd geplaatst. Kom je ook kijken?

Het Mariniersmuseum is een museum dat uitsluitend handelt over het ontstaan en de geschiedenis van het Korps Mariniers.

Het Korps Mariniers is een afdeling van de Zeestrijdkrachten (Marine) en werd in 1665 opgericht door admiraal Michiel de Ruyter in opdracht van raadspensionaris Johan de Witt, om zodoende een gevechtseenheid op te leiden voor de Marine.

In het museum wordt aandacht besteed aan de inzet van de mariniers van de Marinierskazerne van het Oostplein te Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar zij verantwoordelijk waren voor de verdediging van de Rotterdamse havens, de Maasbruggen en het vliegveld Waalhaven in Rotterdam. Wrang detail in deze geschiedenis is, dat door het felle en standvastige optreden van de mariniers de Duitse invallers besloten tot het bombardement van Rotterdam in 1940.

bulthuis_en_profijt

Gerelateerde Berichten

...